Ketting vervangen racefiets / MTB

Race MTB Ketting
Race MTB Ketting
Race MTB Ketting

Vernieuw de ketting als die meer dan 1% gerekt is. Een ketting met teveel kettingslijtage past niet meer tussen de tanden, vreet tandwielen, en vervolgens trapt ook de nieuwe ketting door op de versleten tandwielen.


De slijtage van de ketting kun je opmeten met een lineaal, bijvoorkeur een met een verdeling in inches, want dat komt mooi uit met de kettingsteek van 1/2″. Meet de lengte van op van 24 schakels= 12″= 305mm. Is de ketting meer dan 3 mm (dus een pendikte) gesleten, dan is hij aan vervanging toe. Meet je veel meer slijtage, dan is de kans groot dat de tandwielen ook al te ver heen zijn. Alleen de ketting vervangen zal dan geen zin meer hebben, en dan kun je net zo goed nog even doortrappen op het versleten materiaal en doorsparen tot de ketting begint over te slaan.
Ben je dol op apparaatjes dan kun je ook kalibers kopen (Park-Tools, Rohloff) waarmee je snel de slijtage kunt bepalen.

bron: http://www.m-gineering.nl/ketting.htm

Please follow and like us:

By Leendert

Leendert van Achteren is a Business Analyst and part-time Web Entrepreneur. He's building and managing websites with SEO in mind He's writing about anything that has his interest, but especially focusing on market transparency for consumers.

3 comments

  1. Piet, ik ben niet bekend met de vuistregel. 1 Schakel heeft een lengte van een halve inch en dat is dan de lengte tussen (het midden van) 2 “pinnetjes”. 2 Schakeltjes hebben samen een lengte van 1 inch. Dat is ongeveer 2,5 cm.

  2. Bij het vervangen van een ketting voor MTB wordt als vuistregel gesteld om de nieuwe ketting over beide grote tandwielen te leggen en dan nog drie schakels toevoegen. (2,5 cm).
    Is die 2,5 cm de lengte van 1 schakel of van drie?
    Wat wordt er met 1 schakel precies bedoeld?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.