Binnenband racefiets

bron: Schwalbe

Voor je racefiets wil je alleen het allerbeste. Of in ieder geval het beste voor je geld. Dit geldt ook voor binnenbanden. Een binnenband heeft invloed op het gewicht en de rolweerstand van je fiets, op hoe vaak je moet pompen en hoe vaak je lek rijdt.
Grofweg zijn er 2 typen binnenbanden. Ze zijn ofwel van butyl, ofwel van latex.

Latex
Latex is een wat “vloeibaarder” materiaal dan butyl. Dit zorgt ervoor dat latex binnenbanden een iets lagere rolweerstand hebben en minder snel lek gaan dan butyl bandjes. Dit laatste doordat latex tot op zekere hoogte om een indringende spijker / steen heen kan buigen. Daarnaast zijn latex binnenbanden lichter dan die van butyl. Wél lopen ze sneller leeg, zijn ze gevoeliger voor weers-invloeden en vuil en is voorzichtigheid geboden bij het vervangen omdat ze snel beschadigen.

Butyl
Butyl is daarentegen goedkoper en minder poreus waardoor ze minder snel leeglopen. Latex binnenbanden lopen zó snel leeg (voor élke rit pompen), dat Schwalbe, een gerenomeerd bandenmerk, niet eens latex binnenbanden in zn assortiment heeft. bron: Schwalbe bron: Schwalbe
Daarnaast is het effect van de lagere rolweerstand van latex beperkt en gaan ook latex binnenbanden 9 van de 10 keer lek als zich een steentje door de buitenband boort, aldus verschillende gebruikers op het fiets forum en het blad Tour.

Tegenover het lagere gewicht van latex staan tegenwoordig lichtgewicht butyl bandjes, die zelfs lichter kunnen zijn dan latex en daarnaast buigzamer zijn dan zwaardere butyl-bandjes en daardoor een relatief betere rolweerstand hebben. Theoretisch zouden deze bandjes sneller lek moeten gaan dan “gewone” butyl binnenbanden, maar in tests merkt in ieder geval Tour daar niets van. Ook het relatief snellere leeglopen valt erg mee.
bron: Tour
Conclusie
Voor de purist die met een binnenband wil rijden is latex het summum. In de praktijk zullen voor de meeste mensen de voordelen niet opwegen tegen de nadelen en is het verstandiger te kiezen voor butyl binnenbanden. Mocht je tóch wat minder gewicht en rolweerstand, kies dan voor lichtgewicht butyl bandjes.

Please follow and like us:

By Leendert

Leendert van Achteren is a Business Analyst and part-time Web Entrepreneur. He's building and managing websites with SEO in mind He's writing about anything that has his interest, but especially focusing on market transparency for consumers.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.