BTW betalen over Google Adsense inkomsten?

google adsense

Al mijn internet activiteiten heb ik ondergebracht in mijn eenmanszaak Prostech. Deze activiteiten omvatten met name webhosting en website beheer, waarbij de inkomsten uit dit website beheer voor 90% Google Adsense inkomsten zijn.

Voor mijn bedrijf houd ik natuurlijk een administratie bij. Inkomsten, uitgaven, opbrengsten, kosten en natuurlijk ook BTW. Nu rijst echter regelmatig de vraag; moet ik nou wel of niet BTW betalen over mijn Adsense inkomsten?

Volgens mij is het antwoord: Nee. En hieronder lees je waarom.

 1. Om te beginnen is het goed vast te stellen dat je met de advertenties een dienst levert. Deze dienst lever je aan Google.
 2. Google is gevestigd in de VS. Daarom vraagt Google ook of je al dan niet in de VS gevestigd bent, of daar mensen of apparatuur hebt werken / staan.
 3. Op de site van de belastingdienst kun je ten slotte lezen dat je over de inkomsten over het leveren van diensten naar buiten de EU geen BTW verschuldigd bent.

Let op! 14 September 2009 schreef ik een update over BTW over Google Adsense inkomsten.

Please follow and like us:

By Leendert

Leendert van Achteren is a Business Analyst and part-time Web Entrepreneur. He's building and managing websites with SEO in mind He's writing about anything that has his interest, but especially focusing on market transparency for consumers.

8 comments

 1. Vroeger had Google een EU BTW nummer voor Google adsense .
  EU nummer worden toegekend aan non -EU bedrijven = 0% .
  Na de overstap heeft Google een IE BTW nummer .
  Hier gelden Intercommunitaire regelingen en kan je de
  BTW verleggen naar Google .
  Als Google een gewone lokale BTW nummer had ( Geen IE voor de nummer ) , moest je wel BTW aanrekenen .

 2. Ervan uitgaande dat het leveren van advertentieruimte een electronische dienst is ben ik gaan kijken naar het volgende schema op de site van de belastingdienst.
  http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/

  OP basis van die regeling verleg ik als Nederlandse ondernemer de BTW naar Ierland. Ik ben pas 1 maand geleden overgestapt en overweeg om ook een factuur naar Google te sturen waarin ik de BTW verleg naar Google. Dit ondermeer vanwege de factuur eisen die op de volgende pagina staan. http://www.belastingdienst.nl/

  Hoe Google vervolgens verder gaat lijkt me vooral een punt voor Google. Als ze geen Ierse BTW willen betalen zullen ze dat moeten regelen met de Ierse belastingdienst. Voor ons is het van belang dat het BTW nummer dat je hebt van GOogle geldig is.

 3. als jij kijkt naar het adsense blog: http://adsense.blogspot.com/2009/03/reports-have-gone-international.html

  En even goed leest kom je het volgende tegen:
  ———————————————–
  Inside AdSense Team said…
  Hi info and liviu,

  Here’s the info I’ve received about VAT:

  “While you may receive your payments in your local currency, all payments are being made by Google Ireland, a company incorporated under the laws of Ireland, in accordance with the terms of your agreement with Google. Unless your business is in Ireland, you should not have an obligation to charge Google VAT or treat any of our payment to you as VAT that needs to be paid to any VAT authorities. If your billing address is located in Ireland, you may have an obligation to charge Google Irish VAT. Please speak to your local tax adviser if you have further questions.”
  ———————————————–

  Dit is gepost door het adsense team zelf, lijkt mij dus dat we ervanuit mogen gaan dat je dus GEEN btw hoeft af te dragen (als onderneming).

  of heb ik het nu helemaal mis? En ik laat het inderdaad ook eerst op dollars staan

 4. Google geeft sinds kort ook de mogelijkheid om je adsense inkomsten in euro’s te laten bijhouden. Dit heeft geen invloed op de hoogte van je inkomsten maar wel op de BTW. Om je inkomsten in euro’s te laten betalen moet je namelijk een nieuwe overeenkomst accepteren, deze keer met Google Ireland, een EU bedrijf.

  Het leveren van advertentieruimte is een elektronische dienst aan een buitenlands bedrijf in de EU. De plaats van dienstverlening is volgens de Europese wetgeving in dat geval de plaats van vestiging van de afnemer, Ierland dus. De europese wetgeving schrijft verder voor dat degene die de dienst verricht geen BTW in rekening zal brengen tenzij de dienstverlener ook in Ierland zit. De dienstverlener moet dan bij controle wel het BTW nummer van Google Ireland kunnen overleggen, en hij is ook verantwoordelijk voor de geldigheid van dit BTW nummer.

  Google Ierland zegt echter in de overeenkomst dat ze geen BTW betalen in aanvulling op de overeenkomst, dit wordt kennelijk door de overeenkomst verlegd naar de adsense deelnemers. Voor Ierse deelnemers betalen ze overigens wel BTW.

  De deelnemers zijn dus alleen als ze in Ierland zitten verplicht tot BTW betaling en anders is de BTW betaling door de EU regels verlegd naar Google Ireland. Google lijkt de Ierse BTW in de overeenkomst weer naar de deelnemers te verleggen. Hoe de deelnemers in de praktijk Ierse BTW zouden moeten betalen is helaas niet duidelijk.

  Ik laat het dus bij de oude situatie, inkomsten rapporteren in dollars onder een overeenkomst met een bedrijf in Californië. Dat is veel plezieriger wat het niet afdragen van BTW betreft.

 5. De betalingen komen uit Ierland, maar het lijkt me inderdaad redelijk om vol te houden dat Google een Amerikaans bedrijf is. Ik denk dat dat ook blijkt uit de overeenkomst die je oorspronkelijk met Google Adsense sluit, dit zijn de Terms en Conditions waarbij je voor het krijgen van een Adsense account op “Akkoord” moet klikken. Daarin wordt gesproken over Google Inc (Inc is Amerikaans) en de overeenkomst valt onder Californisch recht.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.