Nu ook allochtonen in nieuwbouwcomplex

Allochtonen in prestigieus nieuwbouwplan Zirkoon. Nieuwbouwwoningen ooit bedoeld om destijds verloederde wijk te verbeteren. Bewoners voorzien nadelige gevolgen voor huizenprijzen.

Groningen – In de Kornalijnlaan in Groningen wisten de bewoners van het enkele jaren geledenopgeleverde complex Zirkoon niet wat ze hoorden. De gemeente heeft een ontrekkingsvergunning afgegeven voor nummer 21. Oftewel: er komen een stuk of vier allochtonen in.  De ruime eengezinswoningen, met een prijs boven de tweeënhalve ton, zijn gebouwd omde destijds verloederende wijk Vinkhuizen een slinger de goede kant op te geven. “Dit strookt niet met het idee van wijkvernieuwing waarmee dit is gebouwd”, stelt bewoner Maurice de Lange.

Een eindje verderop vertelt Mineke Klei dat ze met de buren naar de gemeentelijke bezwarencommissie zijn gestapt. Tevergeefs. “De mond vol van burgerparticipatie. Maar als het puntje bij paaltje komt, horen ze je aan en doen ze helemaal niks.”De Lange voorziet desastreuze gevolgen. Niemand wil naast allochtonen wonen. Ook niet als je dertig mille met de vraagprijs zakt.”

Enkele tientallen meters verderop, in de Jadestraat, kunnen ze er van meepraten. In steeds meer van deze aanmerkelijk oudere, zeer gehorige woningen, worden allochtonen ondergebracht. Inmiddels hangt er een spandoek over de straat met de tekst: ’Ongeschikt voor allochtonen’. Gerrit Baas heeft het doek opgehangen. Met reden, legt hij uit: “Iedere woensdag en donderdag is het raak. Recht achter ons hebben ze nu al twee keer een feest gehad met een man of veertig. Dat dat in zo’n huis kan!” De overlast gaat even wat verder dan last van lawaai, onthult Baas. “Ze roppen bomen uit hun tuin en na het feest lopen ze over auto’s en pissen ze de auto’s onder.

Origineel: Dagblad van het Noorden

Please follow and like us:

By Leendert

Leendert van Achteren is a Business Analyst and part-time Web Entrepreneur. He's building and managing websites with SEO in mind He's writing about anything that has his interest, but especially focusing on market transparency for consumers.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.